Sista stunden

Beslutet att avliva sitt djur är bland det svåraste man kan ställas inför. Oavsett om det är på grund av sjukdom eller hög ålder, så har djuren möjligheten och rätten att få somna in medan de fortfarande har ett värdigt liv och slipper att lida. Hos oss på Årstakliniken har vi sen länge en policy där vi enbart tar vi emot gamla och/eller sjuka djur för avlivning. Naturligtvis drabbar sjukdomar även unga djur och självklart hjälper vi dig att låta ditt djur somna in om du varit hos oss för undersökning. Har du ett sjukt yngre djur som inte varit hos oss tidigare, men är utredd på annan klinik tar vi hem en journalkopia eller bokar ett besök till våra veterinärer först.
Det kan ibland vara svårt att avgöra när det är dags att låta sitt djur få somna in. För att underlätta kan detta dokument med frågor eventuellt vara en hjälp med beslutet Skattning av livskvalitet

Har du ett ungt djur som inte lider av sjukdom, kan vi tyvärr inte hjälpa er utan rekommenderar i första hand omplacering. Om detta inte är möjligt, hänvisar vi er till de större djursjukhusen.

Börja med att ringa till vår växel på 08-19 12 33 för att boka en tid som passar er.

I telefonen försöker vi ta så mycket uppgifter som möjligt för att underlätta inför besöket. Om ditt djur har en gällande livförsäkring, behövs en undersökning av veterinär för att kunna fylla i livintyg till försäkringsbolaget.

Den som kommer till oss med djuret behöver kunna legitimera sig.  Vi tar betalt redan när ni kommer för att slippa göra det efteråt.

Fundera noga igenom vilka som ska vara med under besöket. Om du vill ta med barn, är det bra om du berättar för dem exakt vad som kommer att hända innan ni kommer hit. Du bör också känna dig säker på hur du själv reagerar så att du som vuxen inte skrämmer barnen.

Tänk igenom hur du vill att kroppen ska hanteras efteråt.
Allmän kremering innebär att djuret kremeras tillsammans med andra djur. Askan sprids därefter i en minneslund som kan besökas.
Separat kremering innebär att ditt djur kremeras enskilt. Om du väljer separat kremering får du tillbaka askan efter ditt djur i en träurna. Vi skickar ett brev när urnan kommit tillbaka till kliniken, så att ni kan komma hit och hämta den. Det brukar ta ca 2-3 veckor innan askan kommit tillbaka.
Vi använder oss av Mälardalens Smådjurskrematorium. Mer information runt kremeringen och minneslunden finns att läsa på www.malardalensdjurkrem.se

Möjligheten att begrava sitt djur själv utan kremering är ganska begränsad, även om det är möjligt i vissa fall.

Vid avlivning av hund och katt, får djuret först en lugnande spruta. Efter 15-20 minuter sätts en kanyl i ett blodkärl och djuret får en överdos av lugnande medel och somnar in lugnt. I bland är djuren så sjuka och svaga att det är svårt att få i en kanyl. I de fallen ges avlivningsvätskan direkt i buken istället. Veterinären kontrollerar alltid efteråt att andning och hjärtverksamhet avstannat.

Kanske vill ni att en veterinär gör en undersökning av ert djur innan ni tar beslutet. Om något känns osäkert eller frågor uppstår, så tveka inte att ta kontakt med oss.